Filosofie

De Da Vinci filosofie 

De tandheelkunde wordt overspoeld door investeringsmaatschappijen die praktijken opkopen van oudere tandartsen die graag van hun pensioen willen gaan genieten. Deze ketens bieden voordelen, maar in mijn ogen ook nadelen. Ik heb in sinds 2007 in vele praktijken gewerkt, vooral de praktijken waar een geïnspireerd tandarts aan het roer staat hebben een duidelijke voorsprong. 

De voordelen van ketens zijn bijvoorbeeld flexibelere openingstijden, meer specialismes onder één dak, meer ondersteuning op de achtergrond en makkelijker aanpassen aan nieuwe wet- en regelgeving. De nadelen zijn vaak wisselende tandartsen, beperkte keuze in gebruikte materialen, veel overhead, het ontbreken van een echte leider en minder langdurig contact met de patienten. 

Misschien blijk ik uiteindelijk een mammoet te zijn die op uitsterven staat, maar in een maatschappij waar de zorgkosten volledig uit de pan rijzen, zouden we moeten proberen weer terug naar de basis te gaan: voorkomen is beter dan genezen. Het motto van mijn studievereniging was ‘een gezonde mond in een gezond lichaam’. Ik ben ontzettend blij nu in een gezondheidscentrum te werken, waar iedereen zijn best doet om de mens gezond de maken. 

Sinds de opkomst van fluoride in de jaren 70 van de 20e eeuw is het aantal gaatjes enorm gedaald. Mensen behouden steeds langer het eigen gebit en hebben jarenlang veel laten opknappen met kronen, bruggen, implantaten enz. De keerzijde is echter dat er nu een grote groep mensen is met gerestaureerde gebitten, die door ouderdom/medicatie/ziekte/verminderde motoriek ineens het gevaar lopen alsnog een kunstgebit te krijgen. Alles wat we kunnen doen om grote problemen voor te zijn is meegenomen. Samen met uw tandarts een zorgplan opstellen (‘wat wil ik met mijn gebit richting de toekomst?’) kan erg waardevol zijn, om een strategie te bepalen welke zorg wel en niet nodig zal zijn. Dit kan ook nog eens zeer kostenbesparend werken. 

Uiteindelijk bieden wij zorg op maat, toegesneden op de wensen van de patiënt en de mogelijkheden die hij/zij ons geeft. Er kan heel veel, maar daar hebben wij de medewerking van u echt voor nodig. Een goed gemaakte kroon zou technisch gezien 10-15 jaar mee moeten gaan, maar kan door cariës na 3 jaar verloren gaan. Of kan 40 jaar blijven zitten bij goed onderhoud en zonder overbelasting. Ook dat is dus per mond en per mens anders, ieder gebit vraagt om een andere aanpak.

De gemiddelde levensduur van een iPhone is 3 jaar (aldus Apple). Een wasmachine 10 jaar. Laptop 5 jaar. Auto 11 jaar. Tv 6 jaar. Of ze gaan kapot, of ze worden vervangen door technisch betere varianten. Alle tandheelkundige reparaties zijn ook onderhevig aan slijtage en technische vernieuwingen. Goed gebruik van uw gebit kan de levensduur ervan enorm verlengen. Wilt u waar voor uw geld? Investeer in preventie, goede zorg(adviezen) en goede materialen. 

Let daarnaast goed op uw verzekering. Sinds de privatisering in de zorg in 2006 zijn deze aardig uitgekleed. De premies zijn flink gestegen, de vergoedingen zijn gelijk gebleven of gedaald. 

Premie vs. dekking

Premie 2006

Premie 2016

Verschil in %

Vergoeding 2006

Vergoeding 2016

Zilveren Kruis Achmea

€ 21,45

€ 41,60

+ 94%

100% M/V/H codes, overig 75% tot € 900

Max. € 1250

Menzis

€ 16,00

€ 31,95

+ 100%

100%

80% tot € 750

VGZ

€ 16,00

€ 33,99

+ 112%

80% tot € 1000

80% tot € 750

CZ

€ 22,45

€ 35,30

+ 57%

75% tot € 1150

75% tot € 1150

Voorbeeld 2018: Anderzorg vergoedt tandartskosten tot €500,- per jaar tegen een premie van bijna €360 (€29,95 per maand). Naast de vraag of die verzekering nou wel zo verstandig is, kan je je ook afvragen wat €500,- per jaar kan betekenen. 1 kroon. 1 uitgebreide wortelkanaalbehandeling. 1/4 implantaat. 1/3 frame. Maar ook meer dan 3 uur aan gebitsreiniging en adviezen. Of 23 controles. Of 31 foto’s. Of 8 vullingen. Liever controleren/onder controle houden/reinigen/adviseren/zo nu en dan repareren/vooral voorkomen, dan achter de feiten aanlopen. Een kroon lijkt misschien waardevoller dan tandsteen verwijderen, maar hoe langer de kroon uitgesteld kan worden hoe beter.