Behandelingen

Behandelingen

Lees hier specifieke informatie over een behandeling.

Staan je tanden scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een behandeling met een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in je mond of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugel de oplossing zijn. Vaak is er een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. Een beugelbehandeling, ookwel orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts voor orthodontie of orthodontist.  

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het Gebit

Toevoeging: In deze praktijk zetten wij geen beugels, maar werken we wel met myofunctionele orthodontie. Het kan zijn dat lang duimen, fiepen, infantiel slikken, mondademhalen of tongpersen de groei van het ondergezicht beïnvloed. Als blijkt dat door afwijkende mondgewoontes de tanden en kaken niet op de juiste manier groeien, kan je op jongere leeftijd (vóór de traditionele beugel) dit trainen met een Myobrace. Dit kan zo nodig in combinatie met logopedie. De spieren en gewoontes worden zo getraind om weer correct te gaan werken, waardoor het orthodontie traject kan worden verkort (of soms niet meer nodig is). Daarnaast zorgt het ervoor dat het resultaat na orthodontie stabiel blijft. 

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het Gebit

Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. Dus ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Toevoeging: u krijgt per persoon een individueel advies wat betreft de controle, iedereen is anders tenslotte. Gemiddeld genomen is het nog altijd verstandig om 2x per jaar een controle in te plannen, maar dit gebeurd altijd in overleg. Als u een gezonde mond heeft zonder cariës, kan 1x per jaar ook volstaan, mits uw tandvlees/tandsteen dit toelaat. Binnen een gezin kunnen dan ook andere advies-frequenties voorkomen, maar daar passen we altijd zo goed mogelijk een mouw aan. Voor kinderen tot 18 jaar kan het zo zijn dat ze vaker dan 2x per jaar mogen komen, i.v.m. preventieve adviezen. Wij werken met de methode ‘Gewoon gaaf’ van het Ivoren kruis, waarmee we zo vroeg mogelijk goede mondgewoontes proberen aan te leren. 

Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroonbrug, of kunstgebit

Lees meeer via Alles Over Het Gebit.

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.  

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Sinds kort bieden wij in deze praktijk een nieuw systeem aan, waarmee u veilig kunt bleken. Na een wetswijziging op 1 november 2012 zijn de percentages waterstofperoxide in de bleekgel verlaagd. Dit om te kunnen garanderen dat het bleken veilig gebeurt en enkel bij de tandarts. Een te hoog percentage had maar al te vaak extreme gevoeligheid tot gevolg of schade aan het tandvlees. Het ‘in office’ bleken, waarbij u 1,5 uur in stoel bij de tandarts zit en met wittere tanden naar buiten loopt, is hierdoor niet meer zo interessant. Het resultaat is matig, niet langdurig en wordt beïnvloed door de uitdroging van de tanden van het lang met de mond open liggen. De kleur lijkt dan een stuk lichter dan het in werkelijkheid is, het bleekresultaat neemt snel af. Ook hierbij wordt geadviseerd thuis verder te bleken voor het beste resultaat. 


Ons nieuwe systeem, CAVEX BITE&WHITE ABC MASTERKIT, geeft langdurige resultaten (2 tot 3 jaar) en kan altijd hergebruikt worden in de toekomst. U krijgt (na een gebitsreiniging) op maat gemaakte bleekmalletjes en het complete bleeksysteem mee naar huis. U gebruikt dit iedere dag, gedurende 1 uur, voor het slapen gaan. U hoeft dus niet met de bleekmallen te slapen, zoals voorheen gebruikelijk was bij thuisbleken. U poetst eerst met een speciale tandpasta, daarna bleekt u 30-60 minuten, waarna u eindigt met een gel (5-10 minuten dragen) die uw glazuur weer herstelt. 

Uw tandarts heeft dit systeem uiteraard persoonlijk uitgeprobeerd: ‘Ik heb nooit de behoefte gehad om te bleken, maar ik wil natuurlijk mijn patiënten het beste bieden, dus proberen maar! Er is veel vraag naar bleken, dus ik wil een efficiënte, maar ook veilige manier aanbieden. Ik heb dit systeem 7 dagen gebruikt en mijn tanden zijn 5 tinten lichter geworden. Ik vind dit meer dan voldoende dus ik ben gestopt, maar 10-15 dagen bleken geeft normaal een een goed/zeer goed resultaat voor ieder. Ik had geen last van gevoeligheid en het duurt 1 uur per dag, dat is een stuk beter dan de hele nacht.’ 

Voor:              

Na:   

De kosten zijn circa €180 per kaak, of €300 voor boven- en onderkaak. Dit is inclusief lichtfoto’s, afdrukken, instructie, gebitsmalletje(s), de bleekset en de controle na 2 weken. Mocht u in de toekomst nog eens willen willen bleken, dan kunt u de malletjes hergebruiken en enkel de bleekset bestellen (ca €50,-). Het is exclusief een (korte) gebitsreiniging, maar deze wordt (deels) vergoed als u een aanvullende verzekering heeft. Dit is nodig om tandsteen en aanslag te verwijderen voor aanvang van het bleken. De kosten hiervan zijn ca €25 tot €40,-. Als dit recent gedaan is zal het niet nodig zijn dit nog eens te doen. 

Let op: het resultaat is niet altijd te voorspellen en afhankelijk van de beginkleur van uw tanden. Niet iedere tint bleekt even goed op. Mensen die veel roken, koffie/thee drinken, rode wijn etc. zullen minder lang kunnen genieten van het resultaat. Tijdens het bleken moet u deze (kleurende) voedingsmiddelen laten staan. Bij oudere mensen kan het resultaat langer op zich laten wachten, dit kan 15-30 dagen duren. U kunt deze tijd verkorten door meerdere korte sessies per dag te doen. 

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Toevoeging: In deze praktijk is op dit moment geen mondhygiënist werkzaam, maar alle preventieve en mondhygiëne behandelingen worden gedaan door uw tandarts. De zin ‘u moet naar de mondhygiënist’ houdt in dat er meer aandacht moet worden besteed aan uw tandvlees en onderliggende structuren, zodat uw mond gezond blijft. Wie dit uitvoert, is niet van belang, zolang het maar goed gebeurt. Veelal doen tandartsen dit niet zelf wegens tijdgebrek, maar zolang het hier kan blijft uw tandarts het zelf doen. Wellicht kan dit in de toekomst worden overgenomen door een mondhygiënist of preventie-assistent. 

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn. Bij de mondhygiënist is dit niet nodig.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / alles over het gebit

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. De tandarts kan je zelf behandelen, of je voor kleine nieuwe gaatjes verwijzen naar een mondhygiënist. Een vulling kan tandkleurig of zilverkleurig zijn.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel door oorzaken anders dan cariës (gaatjes, tandbederf). Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.

Het korter worden van tanden en/of kiezen kan nadelige consequenties hebben voor het hele gebit. De korte tanden beïnvloeden negatief de esthetiek en functie van het gebit. Daarnaast kan gevoeligheid ontstaan bij de gebitselementen door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Bij vergevorderde slijtage kan zelfs kiespijn ontstaan door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van de kies.

Bekijk meer informatie: Alles Over Het Gebit

Bron: Alles Over Het Gebit