Orthodontie en OMFT

In december 2020 begint uw tandarts aan een opleiding orthodontie (tenzij Corona roet in het eten gooit). Deze praktijk houdt zich al jaren bezig met de vroegbehandeling van kaak- en tandstandafwijkingen. Door middel van Oro-myofunctionele therapie (OMFT) en met behulp van trainers (een voorloper op reguliere orthodontie) kunnen problemen bij kinderen die al vroeg ontstaan, al vroeg worden aangepakt. 

Wij werken samen met logopediste Agnes van Heteren, ook gevestigd binnen Medisch Centrum Aalst. Zowel uw tandarts als logopediste hebben een speciale interesse in OMFT en doen hun best om zo jong mogelijk problemen te verhelpen. U kunt dan denken aan openmondgedrag, mondademhalen, tongpersen en slissen. Een mondademhaling kan vele gevolgen hebben voor kinderen (én volwassenen), zoals verstopte neuzen, ontstoken amandelen, buisjes in de oren, slecht slapen, concentratiegebrek, overdag erg moe, slaapapneu en cariës.  

Meer informatie over OMFT en afwijkende mondgewoontes kunt u hier vinden. 

Het lukt niet altijd om met training en logopedie alle tandstandafwijkingen te verhelpen. Hiervoor kan dan alsnog orthodontie worden ingezet. Een incorrecte beet/tandstand kan zorgen voor moeilijke mondhygiëne, slaapproblemen, snurken, slijtage en breuk. Om de gehele behandeling te kunnen aanbieden, gaat uw tandarts nu ook dit deel van de behandeling zich eigen maken. Begin 2021 is er meer informatie beschikbaar over de mogelijkheden. De behandelingen worden de eerste jaren begeleid door een gerenommeerd opleidingsinstituut met jarenlange ervaring.